Hur skapar jag ett CV?

Skapa ett effektivt cv på CVkungen.se i 10 steg

Denna-artikel går igenom alla de viktigaste avsnitten i vår CV-redigerare från början till slut.

Steg 1: Välj en mall och accentfärg

Börja med att välja en mall med en design som är relevant för din bransch. Fundera inte för mycket på mallval i början. När du har lagt till din cv-information kan du enkelt byta design eller ändra ordningen för dina avsnitt. Vi har också lanserat ett färgvalsverktyg som erbjuder ett brett urval av färger genom att använda olika nyanser. Att skapa ett unikt cv har aldrig varit enklare!

Steg 2: Lägg tot dina personuppgifter

Beroende på din ort eller bransch kan vissa av fälten i det här avsnittet vara mer relevanta än andra. Du kan hoppa över eller lämna fält tomma. Kom ihåg att det här är den allra första delen som en läsare kommer att titta på, så du vill se till att du gör ett bra intryck. 

Här är några fält med personliga uppgifter som är värda att notera:

  • Jobbtitel: Detta är titeln på det jobb du vill ha eller söker. Det här fältet ligger högst upp på ditt cv och är ett utmärkt sätt att anpassa ditt cv för varje ansökan .
  • Foto: Om du har ett professionellt foto tillgängligt kan du ladda upp det i det här avsnittet. Kom ihåg att vissa av våra mallar är utformade för att fungera med foton och andra inte.

Steg 3: Skriv en sammanfattning av din yrkeserfarenhet

Din yrkeserfarenhet är ett bra sätt att dra till sig läsarens uppmärksamhet. Skriv 3-4 enkla meningar om din övergripande karriär, din lämplighet för den utannonserade tjänsten och dina framtidsplaner. 

Steg 4: Lägg till länkar

Länkar är ett utmärkt sätt att kompensera för det faktum att utrymmet på ditt cv är begränsat. Inkludera ytterligare information genom att inkludera en länk till dina sociala profiler, personliga webbplats eller online portfölj. 

Steg 5: Lägg till din anställningshistorik

Det här är den viktigaste delen av ditt cv. Här tar du med de jobb, med relevant erfarenhet, du haft de senaste 10 åren. Här är en bra artikel om när du borde (och inte borde) inkludera alla tidigare jobb på ditt cv.

De flesta moderna cv:n använder punkter och nyckelord i det här avsnittet. Och fokuserar på resultat. Det svåraste är vanligtvis att hitta ett bra sätt att använda så få ord som möjligt, samtidigt som du korrekt kommunicerar att din erfarenhet har utrustat dig med rätt kompetens för det jobb du söker.

Om du fastnar, ta en titt på hur din gamla arbetsbeskrivning använde punkter eller hur jobbannonsen använder punkter för att beskriva det nya jobb du vill ha. Ditt cv ska ha ett liknande format med liknande sökord.

Och kom ihåg... Vi erbjuder nu ”förskrivna fraser” som hjälper dig att enkelt skapa ett perfekt cv! Hur fungerar det? När du lägger till information i ”Arbetslivserfarenhet” visas knappen "Lägg till förskrivna fraser". Klicka på den och sök efter ett specifikt jobb, så hjälper vår cv-redigerare dig att hitta perfekta fraser till just ditt cv. Snabbt, enkelt och praktiskt!

Se nedanstående skärmdump: 

Steg 6: Lägg till din utbildning

Som en tumregel ska du alltid ange din högsta utbildning. Om du har en masterexamen, är det t.ex. inte nödvändigt att ta med information om din gymnasieutbildning. Kom ihåg att utrymmet är begränsat. Om du har omfattande arbetslivserfarenhet är extra utbildningsdetaljer inte särskilt viktiga att inkludera. Men om det här är ett cv för ditt allra första jobb efter skolan, är det lämpligt att ta med all utbildning i det här avsnittet.

Steg 7: Lista dina kompetenser

Kompetensavsnittet är ett rätt ställe att berätta mycket om dig själv, i ett format som kräver få ord och litet utrymme. Våra mallar är utformade för att visualisera din nivå av erfarenhet med specifika färdigheter. Färdigheter kan också vara ett effektivt sätt att optimera ditt cv med relevanta sökord. 

En annan användbar nyhet i vår cv-byggare är verktyget ”Skills Suggestion” – ”Färdighetsförslag”. Det kan vara svårt att veta vilka färdigheter man ska lista, men med hjälp av våra maskininlärningsalgoritmer gör Cvkungen.se jobbet åt dig.Vår cv-byggare föreslår automatiskt sannolika färdigheter högst upp i avsnittet.När du lägger till dem kommer systemet att analysera den aktuella texten och föreslå nya relevanta färdigheter, som du kan justera vad det gäller placering och erfarenhetsnivå. 

Exempel: färdigheter som en försäljningschef behöver, kan vara saker som: Försäljning, CRM, Försäljningsutveckling, Försäljningsstyrning, Salesforce, Pipeline Review, osv. Kolla in vårt bibliotek med cv-exempel för att visa kompetenser som är specifika för din bransch. 

Du kan också låt göra “Färdighetsförslag”-verktyget göra jobbet åt dig.

Steg 8: Lägg till specialavsnitt och anpassa layouten.

Längst ned i redigeraren finns valfria avsnitt som inkluderar kurser, referenser, språk, fritidsaktiviteter och praktikplatser.  

Du kan lägga till ett anpassat avsnitt och ge det en valfri titel. När du har lagt till specialavsnitt kan du ordna om valfria avsnitt på ditt cv.

Vår ”avsnittsrubrik-redigerare” är ett annat sätt att förenkla cv-skrivandet, så att du kan skräddarsy ditt cv.Du kan enkelt byta namn på och redigera avsnittsrubrikerna för att uppfylla dina behov och mål.

  1. Steg 9: Redigera

Det är jätteviktigt! Innan du skickar in ett cv, ska du ta dig tid att granska och redigera. Läs det baklänges. Läs det högt. Be en vän att ta en titt på det. Ett stavfel är lätt hänt. Vi försöker arbeta med de flesta stavningskontrollverktyg, men lita inte på appen eller stavningskontrollen om du vill ha ett grammatiskt korrekt cv utan stavfel.

Det är också troligt att ditt cv har mer innehåll än du har plats för. Att gå igenom och redigera ner ditt cv tills du bara har de viktigaste detaljerna kvar, är ett viktigt steg för att skapa ett fokuserat och effektfullt cv.

Steg 10: Hämta eller dela

När du har redigerat klart ditt CV finns det några olika steg du kan ta:

  • Ladda ner en TXT-fil för att kopiera/klistra in i din egen ordbehandlare eller dela online-länkar till dina cv:n på vår kostnadsfria plan. Läs mer om hur du använder CVkungen.se gratis.

  • Uppgradera till en testversion eller annan premiumplan för att kunna ladda ner en PDF eller Word-fil med våra premium designteman. Den extra möjligheten att ladda ner ditt cv som en Word-fil är en ny, spännande funktion!

    Vi är glada att vi nu kan erbjuda export i Docx (Word) för vår populära mall "Åker till Dublin."Men oroa dig inte för mycket om valet av mall i början.När du har lagt till dina egna cv-uppgifter kan du enkelt byta design eller flytta på avsnitt.

  • Matcha ditt personliga brev med ditt cvGlöm inte att vi nu också har 18 enastående mallar för personliga brev som bilaga till ditt cv. Den snygga och moderna designen matchar våra cv-mallar, vilket hjälper dina ansökningar att sticka ut ännu mer. Klicka bara på fliken Personliga brev i översikten och börja skapa ett perfekt inledande brev som tar din ansökan till nya höjder. Du kan till och med slå ihop ditt cv och personliga brev till ett enda dokument som du kan skicka till potentiella arbetsgivare. Detta PDF-alternativ är inte bara praktiskt för dig, utan även för rekryteraren – vinn-vinn!Glöm inte att använda vår nya statistikfunktion som låter dig granska dina hur ofta folk tittar på dina cv:n på kort och lång sikt. Ta reda på hur länge någon har tittat på ditt cv och varifrån. Att kunna identifiera globala möjligheter baserat på staden/landet där läsare befinner sig, hjälper dig att inte missa engagerade rekryterare!

Vi vill också uppmuntra våra besökare och användare att ta en titt på våra fantastiska bedömningar på Trustpilot . Vi arbetar hårt för att göra alla nöjda och vi är så glada att vi lyckas med det. 

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss